A munkavédelem elméletben és gyakorlatban

Védőeszköz Centrum

Védőeszköz Centrum

Mi is a helyzet a mustársárga jogosítványokkal?

2016. június 07. - Védőeszköz Centrum

Értekezés Facebook oldalunkról

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, segítségül hívva a Nemzetgazdasági Minisztérium ebben a témában kiadott tájékoztató anyagát.

Napjainkban mind munkáltató, mind munkavállaló számára fontos időpont június 30, ugyanis egy tévhit szerint ekkor mindenki, akinek nem az új OKJ-s emelőgép-kezelői bizonyítványa van, leteszi a lantot és többet nem dolgozhat az adott munkakörben legálisan. Emiatt sokan átképzésre mentek, bizonyára voltak, akik egy adott munkakört nem tölthettek be az OKJ-s végzettség híján s feltehetően voltak olyanok, akik emiatt a munkájukat is elvesztették.
Nem kívánok a dolgok elébe szaladni, de mindenkit megnyugtatnék, hogy nagyobb a dolog füstje, mint a lángja. Tegyük hozzá, ennek sok képzőintézetnél igen nagyon örülnek, teljesen érthető okokból. Lássuk tehát, miről is van szó.


2009 januárjában hatályon kívül helyezték a 6/1980 ÉVM-KPM együttes rendeletet, amely szabályozta a gépkezelői jogosultságokat, s helyette nem adtak ki újat a témában, ez pedig egy igencsak kusza helyzetet és számos félreértést szült. 2009 előtt az ÉVM alapján lehetett mustársárga, államilag elismert szakképesítést igazoló jogosítványt szerezni. Ehhez az ÉVM rendelethez tartozott egy kategorizálási (kategóriába sorolási) jegyzék is, mely megadta, hogy milyen típusú géphez, milyen típusú (könnyű gép, nehézgép, kisgép) jogosítvány szükséges:
- földmunkagépek,
- anyagelőkészítő és bedolgozó gépek,
- anyagmozgató és speciális építőipari szállítógépek,
- emelő- és rakodógépek,
- alapozás, közmű és mélyépítés, út-, vasút-, alagút-, hídépítés és fenntartás gépei,
- szak- és szerelőipari gépek és berendezések,
- erdő- és energiaátalakító gépek és berendezések.


A közúti közlekedési ágazatban használt önjáró- és emelőgépek kezeléséről és a szükséges végzettségről szóló 40/2009 KHEM rendelet 8§ (4) tovább bonyolította a helyzetet, az alábbi bekezdés megfogalmazása miatt:
„Az építőgépkezelő munkakörök képesítéshez kötéséről és az építőgépkezelők képzéséről szóló 6/1980. (I. 25.) ÉVM-KPM együttes rendelet alapján kiadott építőgépkezelői jogosítvány a bejegyzett géptípus kezelésére jogosít. Az e rendelet 2. mellékletében meghatározott gépcsoportokba tartozó gép kezelésére jogosító építőgépkezelői jogosítvány az emelő- és rakodógép kezelésére 2016. június 30-ig jogosít.”

Főbb problémák a teljesség igénye nélkül:
- 2009 január 1-től a mustársárga jogosítványokba bejegyzett kategóriák és gépek nem bővíthetőek. Új gép, vagy kategória hozzáadásához új tanfolyamot kell elvégezni.
- A fenti kategóriába sorolási jegyzék megszűnt.
- Nincsenek összeegyeztetve az új OKJ rendszer gépkezelői kódszámai a régi képzési jegyzék kódszámaival, az új, kék OKJ bizonyítvány csak annyit tartalmaz, hogy valaki könnyű-, vagy éppen nehézgépkezelő, konkrét gépi azonosító kódszám nélkül.
- Az OKJ bizonyítványokból nem állapítható meg az orvosi alkalmassági érvényessége.
- Eltérő jogszabályok eltérően, nem egyértelműen rendelkeznek a szükséges végzettség mikéntjéről.

A lényegre térnék, hisz mindenki erre kíváncsi, s most elegánsan tekintsünk el a jogszabályi körmondatoktól:
- Meglévő, államilag elismert szakképesítés szükséges az emelőgépek kezeléséhez. Ne feledjük, a mustársárga jogosítvány is államilag elismert végzettséget igazol! A munkavédelmi hatóság ennek a végzettségnek a meglétét vizsgálja, a KHEM rendelet szerinti jogosítvány ellenőrzése nem feladatuk. A KHEM hatálya csak a közúti közlekedési ágazatra terjed ki!
- A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint, a KHEM rendelet hatálya alá nem tartozó rakodási tevékenységek esetén, továbbra is érvényesek a már korábban kiadott gépekre szóló kezelési jogosultságok.
- 2016 június 30 után is érvényben maradnak az alábbi jogosítványok:
o 1990 május előtt kiadott kék, hajtogatott targoncavezetői jogosítvány,

o Mustársárga építőgép-kezelői jogosítvány,
o Mustársárga építőgép-kezelői jogosítvány és OKJ bizonyítvány,
o Önmagában OKJ-s bizonyítvány,
o OKJ-s bizonyítvány a hozzá tartozó tanúsítvánnyal,
o OKJ-s bizonyítvány a gyakorlati vizsga géptípusának megjelölésével.

- Amennyiben a gépkezelő a korábban megszerzett végzettségének megfelelő gépet kíván kezelni, akkor NEM SZÜKSÉGES újbóli tanfolyamot elvégeznie, nem kell új vizsgát tennie. 
- Ha a régi típusú végzettségéhez azonban új gépet kívánna hozzáadni, arra viszont nincs mód, ezért egy új tanfolyamot kell elvégeznie (a korábbi képzés beszámítására oktató intézménytől függően van lehetőség). Nem akkreditált képző intézmény által nem lehetséges a a képesítést megszerezni, tehát „házon belül” erre nincs lehetőség
- OKJ-s bizonyítvány esetén, az új gép bejegyzéséhez csak gyakorlati vizsgát kell tenni. 
- Minden külföldön megszerzett képesítést honosítani kell!

A forrás dokumentum mellékleteiben meg lehet tekinteni, hogy adott időszakban milyen kódszámmal milyen gépekre lehetett végzettséget szerezni. Amennyiben nagyon le kívánom szűkíteni a választ arra a kérdésre, hogy mi lesz a régi jogosítvánnyal rendelkező kollégákkal június 30 után, akkor azt kell, hogy mondjam: lényegében SEMMI sem változik.

Közúti járművet az elavult képesítéssel rendelkező munkavállalók nem rakodhatnak meg, de a nem közúti szállítás alá tartozó tevékenységeknél (pl. a telephelyen történő daruzás, targoncavezetés) az adott gépre vonatkozó korábbi végzettségük teljességgel elegendő.

A bejegyzés trackback címe:

https://vedoeszkozcentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr948785920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása