A munkavédelem elméletben és gyakorlatban

Védőeszköz Centrum

Védőeszköz Centrum

Zabszem teszt

2015. január 15. - Védőeszköz Centrum

Zabszem teszt - avagy ki mit ellenőriz 2015-ben

 

A munkavédelmi hatóság minden évben közzéteszi az aktuális ellenőrzési tervét, mégis sok munkabiztonsági szakember, cégvezető kérdezi, hogy „miért most? miért én? mit is keresnek?” Rádöbbenni arra, hogy valami hiányos, vagy abszolút hibádzik, nem csak az idegeknek, hanem a cég számlájának is megterhelő lehet.

A munkavédelmi hatóság 2014 év végén kiadta a 2015-re előirányzott vizsgálati ütemtervét a fővárosi és megyei kormányhivatalok és munkaügyi szervek ellenőrzési munkájának koordinálására. Ennek célja, hogy egy strukturált tervezetet adjon az év közbeni intézkedésekhez, a vizsgálandó területekre.

Hatósági ellenőrzési terv: http://ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=431

 

A hatóság céljai közt szerepel a jogkövető magatartás elősegítése és a munkavállalók érdekeinek védelme, ezzel szemben az érintettek célja valószínűleg a látogatás mihamarabb történő letudása lehet. Az ellenőrzések történhetnek bejelentett panasz alapján, előre bejelentett szakterületi vizsgálat során és utóellenőrzés végett. A kiadott nyilatkozat alapján az ellenőrzések a következő bontásban, az alábbi szakterületeket ölelik majd fel:

  • 2015. II. negyedév: Faipari tevékenységek vizsgálata, a munkavédelmi előírások és a kapcsolódó jogszabályok teljesítésére irányul.
  • 2015. III. negyedév: A biológiai kórokozók okozta fertőzések és megbetegedések megelőzését szorgalmazó vizsgálat, különös tekintettel a munkáltatói intézkedésekre mezőgazdaságban és az egészségügyben.
  • 2015. IV. negyedév: Bányászati munkaegészségügyi vizsgálat a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal összhangban, döntően a munkahelyi kóroki tényezők vizsgálatával kapcsolatosan.
  • 2015. március-április hó: Munkaügyi ellenőrzés a munkaerő-kölcsönzésre kiterjedően, a kiszolgáltatott munkavállalók foglalkoztatási helyzetére és érdekérvényesítő képességeik feltárására vonatkozóan.
  • 2015. június-július: Cél a munkavállalói jogviszonyok ellenőrzése, a jogkövető vállalkozások versenyhelyzetének elősegítése.
  • 2015. október-november: A vizsgálat kiterjed a szabadságolással kapcsolatos előírások betartására, a Munka Törvénykönyve előírásainak megfelelően.

 

Mire figyeljünk az egyes területeken, hogy dolgozóink biztonságban legyenek és az ellenőrzésből se legyen baj – a teljesség igénye nélkül:

Faipari tevékenység:

  • Szalagfűrészek, körfűrészek, gyalugépek, marógépek gépkönyveinek, munkavédelmi üzembe helyezésének megléte.
  • A gépek gépkönyvvel való azonos kialakítása.
  • Zajmérés, keményfa porok esetén légtérmérés – szükség esetén helyi elszívás üzemeltetése.
  • Festő, lakkozó műhelyek légtérmérése (tipikusan toluol, xilol, propanol), szükség esetén vizeletvizsgálat.
  • Fültok, füldugó, légzésvédelem biztosítása és használatuk figyelemmel kísérése.

 Biológiai kóroki tényezők:

  • Vírusok, gombák, baktériumok azonosítása, besorolása.
  • Veszélyesség függvényében védőintézkedések – elkülönítés, elszívás, belépés korlátozás, fertőtlenítés, eljárásrend esetleges fertőzés esetére, védőoltások.
  • Hatósági bejelentési kötelezettség teljesítése – információ átadás a kockázatértékelés eredményéről.

 Bányászati munkaegészségügyi kérdések:

  • Orvosi vizsgálatok rendje, benne a kóroki tényezők szerinti speciális vizsgálatok (tüdő, hallásvizsgálat, rezgés okozta expozíció szűrése).
  • Munkahelyi légtérben előforduló veszélyes anyagok meghatározása, mérése.
  • Záró vizsgálatok és azok rendjének meghatározása

 

Felkészülve a munkavédelmi ellenőrzése, győződjünk meg arról, hogy a kockázatértékelési, gépvizsgálati, üzembe helyezési dokumentumok rendben vannak, a szükséges kollektív védelemről, vagy annak hiányában az egyéni védőeszközök juttatásáról dokumentáltan rendelkeznek. A gépjelölések és dokumentumok szintén álljanak rendelkezésre, az üzemekre kiadott engedélyek és vizsgálati jegyzőkönyvek (pl. légtérmérési vizsgálat) legyenek kéznél és legyenek aktuálisak, a munkabaleseti dokumentáció legyen teljes és részletes. Részletes követelménylistát az adott területre szóló jogszabályi rendelkezések és a Munkavédelmi Törvény nyújt, ezek listáját itt találod: http://ommf.gov.hu/index.html?akt_menu=532

 
A képet itt találtuk: http://www.munkaugy.co.hu/wp-content/uploads/ellenorzes.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vedoeszkozcentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr507076341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása